A láthatatlan virtuális háló, ami összeköti a világot

Soha korábban az emberiség történetében nem volt olyan gyors a technikai fejlődés mértéke, mint a XX. században. A gyors technikai fejlődés számos változást hozott az életünkbe. A világ összement. A társadalmi különbségek azonban nem csökkentek, viszont ez egy másik írásom tárgya lesz. Egy biztos, a változások katalizátora a számítástechnika robbanásszerű fejlődése volt. Ennek legkomolyabb eredménye az egész világunkat keresztül-kasul behálózó online szupersztráda, a világháló. A nyugati civilizáció csúcsterméke, amely pillanatok alatt hódította meg az egész emberiséget. Az internet térhódítása hatást gyakorolt az oktatásra, az egészségügyre, a politikára és mindenre ami körülvesz bennünket. Pár kattintással könnyen hozzájuthatunk olyan információkhoz, amely száz, vagy kétszáz évvel ezelőtt még a kevesek kiváltsága volt. Az emberi ésszel alig felfogható mennyiségű online információ nem csak felforgatta, de meg is könnyítette életünket.

A Föld különböző pontjain élő emberek könnyedén interakcióba léphetnek egymással. Vegyünk egy egyszerű hétköznapi problémát, az öcsémnek problémát jelent bizonyos betűk megfelelő kiejtése, beszédfejlesztésre szorul. A korábbi évtizedekben csak néhány kiváltságos bírta a beszédfejlesztés képességének tudását. Ma azonban a megfelelő keresőszavakkal pillanatok alatt rálelhetünk a számunkra fontos információkra a világhálón. Néhány egyszerű kattintást követően a kereső a szilvia-logopedia.hu oldalára navigált. Az oldal az alábbi linken könnyedén elérhető.

https://szilvia-logopedia.hu/iskola-elokeszito-feladatok.php

A segítő kéz, szilvia-logopedia.hu

Az internetes felületre érkezve az első benyomásom pozitív, igény kialakítás és könnyű, felhasználóbarát kezelőfelület. Letisztult és igény formavilág. Mint oly sok embernek a mai világban, korábban nekem is gondot jelentett bizonyos szavak megfelelő, nyelvtanilag helyes kiejtése. Ezért saját bőrömön tapasztalhattam meg a modern logopédia hatásosságát. Az öcsém sajnos több kiejtési problémával is küzd egyszerre, ezért az ő helyzete speciális és korántsem egyszerű. A megoldás azonban adott. A szilvia-logopedia.hu internetes felületén számos a gyakorlatban is alkalmazható praktika érhető el, megannyi gyakorlófüzeten és könyvön át. Részletes pedagógiai útmutató jár a különböző kiadványokhoz, ebben részletesen kifejti a szakember a gyermek számára kedvező tanulási modell fő ismérveit. A különböző kiadványok remek színvonalat képviselnek, a hétköznapi emberek számára is elérhető áron.

Amennyiben nem boldogulunk a gyermek megfelelő felkészítésével ne féljünk segítséget kérni szakemberektől. A gyermek alapvető joga a tanuláshoz való jog. A szüleim mellett magam is gyakran tanulok a megrendelt könyvekből kisöcsémmel. Az igazat megvallva az otthoni közös tanulás nem mindig egyszerű. A szüleim nagyobb tapasztalatuknak hála jobban szót értenek testvéremmel.

Az általunk megrendelt kiadvány mellett szintén ugyaninnen rendeltünk pedagógiai motivációs matricákat. Ez nagyban megkönnyítette a napi szintű gyakorlást. Az öcsém nem várt gyorsasággal halad a különböző feladatok és gyakorlatok során. Örül, mert érzi, hogy mindannyian nagyon büszkék vagyunk rá. A tanulás pedig az ő érdekét szolgálja, ennek megfelelően napról napra egy motiváltabb.

Gyakorlással a helyes kiejtésért

Mi felnőttek, olykor hajlamosak vagyunk elfelejtkezni felgyorsuló világunk változásairól. Ma már nem csak minket, hanem a gyermekeket is számtalan impulzus éri nap mint nap. Kis mini világuk megismerése leköti energiáik döntő többségét. Tekintettel kell lennünk rájuk, az ő szorgalmuk és magatartásuk semmilyen értelemben nem összevethető a felnőttekével. Ha görcsösen szeretnénk rövid idő alatt eredményt elérni beszédtechnikai fejlesztésével, akkor ez a feszültség meg fogja keseríteni a közös tanulással töltött időt. A gyermek, így még kevésbé akar majd részt venni a tanulás folyamatában. Figyelmük fenntartása pozitív visszajelzések nélkül nem kivitelezhető.