Ötletek az internetről

Sokat meséltem már nektek az internet mindenféle hasznos lehetőségeiről, valamint arról, hogy mik a legnagyobb újdonságok a net világában. Ma egy érdekesebb, konkrét élményt akarok megosztani veletek. Az internetről kaptam az ötletet a disznóvágás-legénybúcsúra és az internetről tanultam meg disznót vágni. Mármint nem teljesen, de azért elméletileg, gondolatban. Az egyik haveromnak döntöttük el a többiekkel, hogy disznóvágást szervezünk a legénybúcsújára, hiszen úgysem vettünk még egyikünk sem részt ilyesmin. Amit csak lehet mindent elolvastam az interneten a disznóvágásról. Aztán átbeszéltük a haverokkal a teendőket. Az egyikük bevállalta, hogy keres helyszínt és szakértőt. A másikuk azt, hogy szerez valahonnan élő disznót, valamint annak szállítást is megoldja valahogy (csak ehhez tudnunk kellet, hogy hol fogjuk levágni). Egy másik haver a piavásárlást vállalta magára, megint egy másik a szállás és az utazás kérdéseit. Nekem pedig a következő maradt: szerezzek meg minden eszközt, amit a szakértőnk nem tud biztosítani a disznóvágáshoz.

A következőképpen alakult a dolog: Budapesttől körülbelül 15 kilométerre találtunk egy nagyon települést, ahol a haverom nagybátyjának egyik régi barátja bevállalta, hogy levezérli a disznóvágást. Sokszor csinálta már fiatal korában, amikor vidéken élt, de most már körülbelül öt éve nem tart disznókat. A szerencse azonban úgy adta, hogy ugyanabból a településből sikerült disznót vásárolnunk, valamint az előző tulajdonosa az elszállításában is segített. A szállás könnyű ügy volt, a községben volt panzió, amit lefoglaltunk. A házigazdánk felesége és barátnői bevállalták, hogy némi húsért cserébe feldolgozzák a disznót. Végül is az én feladatom lett a legnehezebb, mert mint kiderült az internetről, a disznóvágáshoz nem csak késekre és edényekre van szükség, hanem egy PB-gázüzemű disznóperzselőre is szükségünk lesz.

A disznóperzselő viszonylag könnyen megkerült, de gázpalackot még nem tudtam, hogy hogyan szerezhetek. Nem akartam valami raktárból vásárolni, aztán az autómban hordozni, hiszen veszélyes dologról van szó. Nekem pedig szabad időm nem volt közvetlenül a legénybúcsú előtt körülbelül egy hétig. Végül beírtam a mindent tudó netbe, hogy gázpalack eladó és azonnal meg is találtam a megoldást. A gázpalackfutár weboldaról online lehetett rendelni PB palackot, ők pedig kiszállították hozzád. Azonnal felhívtam őket és elmondtam, hogy mire van szükségem. Megegyeztünk a pontos időpontban és helyszínben, és azt mondták, hogy a disznóvágás előtti este ott lesz a palack a vendéglátónknál. Mondta az öreg reggel, amikor megérkeztünk, hogy nagyon kedves volt a futár, bevitte a palackot a hátsó udvarra, rászerelte a disznóperzselőt és elmondta, hogy mire kell nagyon figyelni a használatánál. Aztán érdeklődött afelől, hogy régebben hogyan oldották meg a perzselést, amikor nem volt ilyen Pb palack és perzselő. Az öreg volt aznap az utolsó kuncsaftja, úgyhogy volt ideje meghallgatni a történeteket, amiket másnap mi is meghallgattunk, például a kérdezett perzselésről is, melyet úgy oldottak meg, hogy teleszórták a disznó testét szalmával és azt meggyújtották. Ezt pedig annyiszor ismételték meg, ameddig szükséges volt.

A gázpalack egyébként tökéletesen működött, szóval teljesen meg voltam elégedve a rám bízott feladat teljesítésével. Annyira hihetetlen volt, hogy ennyire egyszerűen ment, hogy abba a pillanatba érkezzen meg pontosan a palack, amikorra mi kértük. Ráadásul pont akkorát is kaptunk, amennyi elegendő volt az egy disznó leperzseléséhez. (Én ehhez nem értettem, de a rendeléskor elmesélték nekem telefonban, szóval ők még az ilyesmire is fel vannak készülve, mint a disznók mérete és a gáz aránya, ami a palackban van).

A legénybúcsú rettentő jól sikerült. Néhány nap múlva, amikor már teljesen magamhoz tértem a másnapok hosszú sorozatából, felhívtam a gázpalackfutárt és kértem, hogyha arra fele járnak, ahol az öreg lakik, vigyék el tőle a PB palackot, mert neki nincs rá szüksége és nem szeretné, ha ott hányódna az udvarában. Mondták, hogy megoldják valamikor, amikor arra van útjuk. Azóta nem beszéltem az öreggel, úgy hogy nem tudom, hogy siekrült-e a kérésem, de mivel a gazpalackfutar.com-ról tudom, hogy az egy vörös csík a palackon azt jelenti, hogy még nagyon jó állapotban van, remélem érte mentek és vissza helyezték a palackot a körforgásba, mert kár lenne egy új gázpalacknak kihasználatlanul porosodnia.