Az interneten leélt fiatalkor

Én egy nagyon kis szakra felvételiztem anno, nagyon kis közösségben tanultam végig az egyetemen. És kicsit sem bántam meg, mert jobb volt, mint a tömegszakok, a zsúfolt előadótermek… Ennek köszönhetően volt egy csomó órám, amit online is könnyen megtartott a tanár, amikor járványidőszak volt mondjuk. Sőt, már a neten is felvételiztem. Online volt ugyanis az elbeszélgetés, és a tesztírás is, ezt követően. Aztán jött a TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka világa. Amikor is egy kiváló netes oldalnak hála találtam szorgalmi időszak alatt is végezhető munkát. (És oda is pont ilyen egyszerű volt bekerülni, adminisztrálni, a netet használva)

Csoda, hogy ma már mi minden ilyenre van lehetőség. Főleg az internet segítségével tényleg, de a TopiWork rengeteg dologra támaszkodva, nagyon sok lehetőséget kihasznál még. A net előnyös tulajdonságain túl is. Például ismerik jól a törvényeket, a törvényi környezetet, azt, hogy a cégeknek miért lesz vonzó olyan diákokat alkalmazni, mint én is voltam.

Szóval ez egy olyan oldal, ahol mindenki, különféle igényekkel, már a tanulmányai alatt munkába állhat, vagy esetleg eltöltheti hasznosan a nyarait. Láthatjátok a főoldalon: csak rámentek a websitera és rögtön kereshettek, akár a lakhelyetek alapján, akár munkakör alapján, akár szakképzettség szerint, vagy a munka típusának beállítása által is szűrhettek. Ilyenekből: alkalmi, fizikai, gazdasági, IT, stb. Az egésznek olyan “hipermodern” benyomása van, jól használják az online teret és mondhatom, nem csak az előzetes keresgélés megy könnyen. Itt is, mint mindenhol mostanság, tényleg van lehetőség a legtöbb dolgot a neten keresztül intézni.

Nagyon jó történeteket hallottam róluk, ha nem hinnétek nekem… (Mármint, biztos látjátok, hogy ez egy kiváló site ilyesmik felkutatására és a lehetőségek kiaknázására, de hogy valóban kiemelkedő lenne, az talán jobban megvilágítható mások elbeszélése által) Az összes kategóriából szerintem enyhén kiemelkednek a mérnöki jellegű dolgok a Topin. Akik ilyeneket tanultak (szemben velem, aki eldugottabb szakon végeztem – és még így is, nekem is akadt több minden, amikor válogattam, és jól is kerestem…) egy komplett egzisztenciát teremtettek meg, idejekorán. Mert a TopiWork Iskolaszövetkezet – Diákmunka szekciója, nem csak amolyan gagyibb diákmunkákkal operál (bár elnézést a kifejezésért, bármi lehet hasznos, és van, aki még nem egy cég mérnöki osztályára pályázik rögtön, csak szeretne egy kis mellékest keresni), hanem nagyon nagy nevű cégekkel állapodik meg, hogy kiajánljon nekik minket. Ha mondjuk hallgatói jogviszonyunk van egy egyetemmel.

A pénz tényleg kecsegtető! Számoljunk egy kicsit: az egyetem 1-5 év. De minimum három általában. Mesterképzéssel, olyan is van, hogy ötnél is több. Nem azért mert léhűtő a diák és megbukik/lemarad, hanem mert passzivál egyet-kettőt mondjuk. Ha hamar kapunk diákmunkát, hosszú-hoszzú (nagyon hosszú) évekig is dolgozhatunk egy cégnél, vagy akár többnél is, tanulás mellett. Ez rengeteg tapasztalat, ami jól mutat az önéletrajzban, de nem minden a látszat, sőt. A valódi tapasztalatszerzés hasznosságáról beszélek most. Aki bevállalja, hogy egyetem mellett végig dolgozik (akár kisebb-nagyobb kihagyással esetleg) az már komoly munkaerőnek számít majd, a papír megszerzésééig. Érteni fogja a munka világát és az adott szakterületet is. Az ilyen munkaerőért kapkodni fognak, vagy igyekeznek ott megtartani minket, ahol addig melóztunk. Mert diákmunkásként megéri nagyon a cégeknek is. Higgyük el, fognak foglalkoztatni, ha jók vagyunk, mert jutányosan tehetik. Ha jól tudom, még passzívosként is tök sima a foglalkoztatás, az előnyök maradéktalan kiaknázásával. Amely előnyök akkor adódnak, ha egy munkáltató ilyen keretek között alkalmaz minket.

Időnk tehát van. Azok csinálják jól szerintem, akik előre gondolkodnak és már a tanulás éveit felhasználják mondjuk a Topival a pénzszerzésre, tapasztalatszerzésre. Mert higgyétek el, egyetem mellett azért van idő másra. Az egyetem az nem olyan, hogy felemészt mindent. Ismerek embereket, akik anno dikákhitelt fizetett vissza így. A TopiWork is segít, nem csak szakmába vágó, de akár kétkezi munkát találni, szóval ha ez az egyetlen szempont, akkor mire a papír meg lesz a végén, legalább kifizetitek, ha valamilyen hitelt kellett felvenni – mondjuk Budapestre költözéshez, tandíjhoz, bármihez.

Vannak természetesen nyáriszünetes munkák is. Ez is egy ismert dolog, hogy amikor végképp a legtöbb időnk van, mert nincs szorgalmi időszak, vagy vizsgaidőszak, 18 éven aluliaknak középsuli sem, akkor keressenek valami pénzszerzési lehetőséget a fiatalok. A TopiWorkre ilyenkor is érdemes gondolni! Nem akartam félrevezető lenni, hogy csak aktív egyetemistákról beszéltem az elején, hisz az a helyzet, hogy a Topi igazából egész rugalmas ebben. Pontosabban még inkább úgy tudnék jól fogalmazni, hogy sok konstrukció létezhet, amelynek keretein belül a segítségünkre lehetnek. Olvassunk ezeknek utána az oldalon, hisz én is főleg azt olvastam el, ami személyesen rám vonatkozik.

Szóval, a segítségünkre, meg persze a cégekére is. A Topi ugyan elsősorban a fiatalokra koncentrál, de nem szabad elhallgatni azt az aspektust, hogy mennyire sok dologgal segít ő cégeknek is, akik nyilván örülnek szintúgy, nagyon annak, hogy ilyen könnyen jutnak használható munkaerőhöz. No meg, hogy kipróbálhatnak fiatalokat, akikre rövid időn belül tényleg szükségük lehet egy területen!

Mi a munkára jelentkezés pontos menete? Először is, kattintsunk értelemszerűen a „Jelentkezem az álláslehetőségre” gombra, valamelyik nekünk tetsző ajánlat alatt. Kelleni fog e-mail cím és a személyes adataink megadása. Itt máris, online feltölthetjük az önéletrajzunkat PDF-ben. És kommunikálhatunk is velük az online felületen, ha valami megjegyzésünk, hozzáfűznivalónk lenne. Ezután továbbra sem kell “mozdulnunk” (mondtam, én is nagyon kényelmes ember vagyok…). Felveszik velünk a kapcsolatot, telefonon is, lesz egyfajta interjú, majd tesztírás is következhet. Ők fogják a kiszemelt cég, cégek felé továbbítani az önéletrajzunkat. Szóval levesznek egy csomó terhet a vállakról. Mindenkiéről. Nem az van, mint normál álláskeresésnél, hogy ha jót akarunk, akkor mi kilincselünk mindenhol (a való életben, mármint a felnőttlétben ez utóbbi célravezetőbb). A diákmunka világában még máshogy mennek a dolgok, könnyebben.

Ezután már csak azt kell megvárjuk, hogy a partnercég (mármint az ő partnerük, ahová mi vágyakozunk) legyen az, aki keres minket. És ha sikerrel járunk, akkor is online mehet az adminisztráció. Elektronikusan alá is tudunk írni. Ez már az új világ!

Az ilyen dolgok, a netnek hála tényleg nagyon lerövidítették az ügyintézések idejét, így több időnk marad másra. Akár tovább kutakodni. Életünk dolgait könnyebb intézni, mióta elég hozzá egy laptop mondjuk. Vagy akár sokszor egy okosteló, tablet. Szeretem ezt a kort, amiben élek, és nagyon szerettem azt az időszakot is, amikor a TopiWork Iskolaszövetkezet diákmunka opcióinak hála először állhattam munkába valahol. Először kaptam meg a fizumat és ilyesmi. Ezek maradandó élmények.