Az otthon melege, és a kandalló

Hát el kell hogy mondjam, hogy mennyire boldog vagyok, hogy tavasz van. Igaz, a kinti teendők is megszaporodnak ezzel, és az ember azt sem tudja, hogy melyiknek álljon éppen neki, de mégis mindezek ellenére olyan jó újra kint.

A téli időszak

Persze tél végére mindenki elfárad már, és unja a hideget, a szürkeséget, és sötétet is. Erről jut eszembe, míg el nem felejtem, én cseppet sem bánom, hogy órát kellett hajtani, mert még este 7 órakor is világos van, és olyan jó, hogy még kint lehet lenni. A tél legnagyobb átka az én véleményem szerint, az a sötétség. Én ezt nem szeretem a legjobban. A hóval nincs bajom, igaz fázni nem szeretek, de erre is van egy jó megoldásunk bent, a kandallónk, de erről majd később írok.

Már sokszor beszélgettük a párommal, hogy télen olyan, mintha valami olyan éghajlaton lakna, ahol mindig sötét van. Hogy miért? Ő reggel hat órától dolgozik este hatig. Ami azt jelenti a mi esetünkben, hogy fél ötkor kell kelni, és akkor még sötét van. Mire este hazaér, akkor pedig már sötét van. Ez megy talán 2 hónapon keresztül, ami iszonyú lehet. Azokon a napokon, amikor nem így dolgozik, akkor van esélye arra, hogy lássa a kinti természetes fényt.

A téli időszakban mit tud csinálni az ember? Bent ül, vagy tévét néz, olvas, rejtvényt fejt, vagy egyéb benti munkával szöszmötöl. Én az internetet bee-104628_640szoktam böngészni főként ilyenkor, keresem az újabb cikkeket, hogy éppen ki mit ír, vagy az ötleteket, amiket tavasszal megvalósíthatok. Ez az oldal sokat segített, találtam érdekes cikkeket.

Azért van jó is a télben, mikor egy forró tea mellett a kandalló előtt ülünk a szőnyegen, és beszélgetünk, vagy éppen kártyázunk. Én nagyon szeretek kártyázni, viszont a férjem már annyira nem, amióta elég sok alkalommal az utóbbi időben kikapott.

A tavasz köszönte

Idén nem is láttam hóvirágot amerre szoktunk járni. Képeken láttam, hogy sokan feltették, hogy a kertben van. Itt olvastam pár hasznos cikket, érdemes megnézni neked is.  

A tavasz első hírnökei a hóvirág, és az ibolya. Ha az előbbit nem is áttam, de az utóbbival az erdőben a minap mikor sétáltunk találkoztunk. Még szedtünk is egy kisebb csokorral. Már gondolkodtam rajta, hogy hogyan lehetne a kertben elszaporítani az ibolyát. Én az egyszerű növényeket kedvem, és ez is közte van. Lehet, ha legközelebb megyünk, akkor viszek egy ásót is, valami kicsit, és kiások egy darabot gyökerestül. Akkor, ha úgy elültetem itthon, jól belocsolom, talán túlélné a költözést. Szerinted járható ötlet? Vajon csinálta már más is ezt? Persze még utána kell néznem annak is, hogy hogyan szaporodik, milyen feltételeket szeret. Nekem nincsenek olyan jó árnyékos részeim, és ha jól emlékszem, az ibolya azt szereti. Neked van kedvenc virágod?

Minden életre kel

Az orvosi rendelő mellett van egy nagy villany oszlop, amin most már évek óta lakik egy gólya pár Minden évben visszajönnek, és újra egymásra találnak. Tavaly voltunk arra, és akkor 3 fióka volt, akik mér akkor nem is voltak kicsik. Sokszor elgondolkodom, hogy milyen lenne, ha nálunk is lenne a háznál. Bár azt mondják, hogy a piszok, és az ürülék miatt annyira ne akarjak gólyát „tartani”.

Ez miatt is böngésztem a netet, voltam ezen az oldalon is, de gólyáról nem találtam semmit.

A lényeg, hogy az első madár, aki jelzi, hogy tényleg tavasz van.

A másik, ami még nagyon szembe tűnő, az az, hogy a fák elkezdenek virágozni. Ma már hogy végig mentünk a falu felé vezető úton, annyi fát láttunk virágba borulva, hogy ott áradoztam, hogy én is szeretnék ilyen fákat a kertbe, vagy a kapu elé, hogy gyönyörködhessek bennük. Minden féle színben volt. Fehér, rózsaszín, kis virágos, vagy éppen nagyobb. Az egyik pillanatban jött egy szél, és a fehér virágos fának a virágait úgy fújta hogy olyan volt, mintha mondjuk hó esett volna nagyobb pelyhekben. Csodálatos volt, másodperceken keresztül.

A fűtési időszak végefire-227291_640 

Ma már nem is kell napközben begyújtani, hiszen ma is 21 fok volt kint. Igaz van még hogy kint melegebb van, mint bent, de ha melegre vágyom, és süt a nap, akkor kimegyek kicsit átmelegedni. Napközben már mivel mozgásban vagyunk felesleges pazarolni a fát.

Estére, mikor az ember megpihen, és jól esik kicsit a meleg, akkor szoktam a kandallót begyújtani. Azért még ilyenkor este jól esik a meleg, és a tűz ropogása. Sikerült a télen jó kandallóba való fát vásárolni, így nem is kell sokat tenni rá, gyorsan bemelegszik, és kellemes meleget ad.

Már a kinti munkálatok nagyja el van végezve, még a konyhakertben van egy kis ásni való, de hétvégén talán arra is jut majd idő. Imádom, hogy lassan újra éled a kert is, és lehet veteményezni. Azt gondolom, nem csak a természet éled újjá, hanem vele együtt mi is.